Sivut liittyvät Opintoverkon Uskonnon työskentelykirjaan. Palaa Opinto.netin pääsivulle.


Etusivu | Maailmanuskonnot | Kirkkohistoria | Uskonto Suomessa
| Raamattu | Etiikka | Kirja | Kuvapankki


Temppelikaupunki Angkor

Angkor WatOpintoverkko


Temppelikaupunki Angkor

Angkor Wat

Angkorin alue

Ta Phrom

Angkorin portteja ja muureja


Verkkopolku.com
Opintoverkko 3
Extra.opintoverkko.fi

Angkor Wat

Angkorin kuuluisimmassa osassa eli Angkor Watissa sijaitsevat hindulainen temppeli ja kuninkaalliset mausoleumit. Angor Watin rakennutti ” Kamdodzan aurinkokuningas ” Surjavarman II Angkorin suurvaltakauden aikana 1100- luvulla. Temppeliä rakennettiin kaikkiaan 30 vuotta. Keskipisteenä oleva suuri temppelipyramidi symbolisoi jumalten asuinsijaa, pyhää Meru – vuorta. Aluetta ympäröivä vallihauta symbolisoi maailmaa ympäröivää merta. Vallihauta on 250 metriä leveä.

Angkor Watin seinäpintojen korkokuvat esittävät jumaltarustoja, maailman luomista ja sodankäyntejä sekä korkokuvia temppelitanssijattarista. Monumentin sisääntuloteiden molemmin puolin on demonipatsaita (= paholaispatsaita) vartioimassa sisääntuloportteja. Toisin kuin muut Angkorin temppelit ja palatsit on Angkor Wat säilynyt, koska temppelissä on asunut buddhalaismunkkeja 1400-luvulta alkaen.

Alueella aikaisemmin olleet puiset rakennukset sekä temppelien puuosat ovat hävinneet tulipaloissa. Ainoastaan hiekkakivestä tehdyt osat ovat jäljellä. Angkor on nykyisin uhanalaisin maailmanperintökohde, sillä alueella olevia aarteita on ryöstetty vuosikymmenien ajan. Pelkästä patsaan päästä maksetaan arviolta 30 000 euroa ja koko patsaan hinta nousee useisiin satoihin tuhansiin euroihin. Varkaat ja salakuljettajat muodostuvat järjestäytyneistä kansainvälisistä rikollisryhmistä, joiden työtä on miltei mahdotonta valvoa. Myös puunjuuret ovat tuhonneet alueen rakennelmia. Esimerkiksi Ta Phrom temppeli on jätetty kokonaan restauroimatta.

Angkor Wat kaukaa kuvattuna
Tulosta tämä sivu / Print this page

© angkor.opintonet
Palvelun tarjoaa Opintoverkko Oy:n www-sivupalvelu.
Tekninen toteutus Tuomo-Media, 2002-2003