Temppelikaupunki Angkor - Temppelikaupunki Angkor


Temppelikaupunki Angkor
- Kuvat Eila Aittola, teksti Riitta ja Jaakko Peltomaa


Kambozdassa oleva vanha temppelikaupunki on hyväksytty Unescon maailmanperintökohteeksi vuonna 1992. Khmer-kuningas Jayavarman II perusti 800-luvulla alueelle valtakuntansa pääkaupungin. Khmerit yhdistivät Kambozdan yhdeksi kuningaskunnaksi. Vuosisatojen ajan jokainen hallitsija pystytti Angkoriin suuren temppelin. Angkor oli 1000 vuotta sitten maailman suurimpia kaupunkeja ja oli Koillis-Aasian suurvalta..

Hallitsijat olivat 1100 luvulle saakka hinduja, sen jälkeen alkoi buddhalainen aikakausi. Khmer-hallitsijoiden valtakausi päättyi vasta vuonna 1434. Tämän jälkeen Angkorin valtakausi väheni kunnes 1500 - luvulla se oli enää pienen kuningaskunnan keskus. Alueen hävitys ja rappiokausi oli edessä. Kaupunki oli unohduksissa vuosisatoja. Ranskalaiset arkeologit löysivät Angkorin 1800-luvun jälkipuoliskolla viidakon keskeltä.

Ranskalainen tutkimusmatkailija M Henri Mouhot piirsi jo 1860 luvulla myös Angkor Watista piirroksia, jotka antavat hyvän kuvan siitä, minkälainen alue oli 150 vuotta sitten. Vasta 1900- luvun alkupuolella aloitettiin entisöintityöt

Temppelialue on valtava. Alueella on kaikkiaan yli 100 temppeliä ja koko alue on noin 400 neliökilometrin suuruinen. Alueella on paljon yksittäisiä patsaita ja muistomerkkejä myös metsien keskellä.
© angkor.opintonet
Palvelun tarjoaa Verkkopolku.com